Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Jistě.

A Sovětský svaz s nacistickým Německem druhou světovou válku také ukončily...

0 0
možnosti

Vypadáte dost starý na to, abyste něco věděl o tom, jak si Hitler se Stalinem rozdělili Polsko. A kdyby Hitler neudělal tu chybu a nenapadl SSSR, možná by se jako spojenci dělili o Evropu i nadále. A nedělejme si žádné iluze, že by to ze strany SSSR byla nějaká procházka růžovým sadem.

2 2
možnosti
JZ

Je dobře, že na rozdíl od komunistické éry se nemusí překrucovat dějiny, i když se o to někteří jedinci zase snaží. Ano, SSSR je spolupachatelem II. světové války.

2 2
možnosti
HH

Celá Evropa, celá.

1 1
možnosti
IS

Nacismus, bolševismus, je to jeden ksindl bez ohledu na to, kdo si začal. Vzhledem ke spolupráci obou zemí před válkou a vzhledem k jejich imperiálním ambicím jsou si rovni. Ano, pro Rusy začala druhá světová až v r. 1942, když se přestali kamarádit s Německem.

2 0
možnosti
Foto

Druhá světová válka - nejkrvavější ozbrojený konflikt všech dob - začala útokem německých jednotek na polskou posádku na poloostrově Westerplatte u přístavního města Gdaňsk za úsvitu 1. září 1939. Dne 17 září SSSR na základě paktu Molotov-Ribbentrop ze srpna 1939 napadlo Polsko. Polské území si mezi sebou rozdělilo Německo a Sovětský svaz. Oba státy se na tom dohodly v paktu Molotov-Ribbentrop ze srpna 1939. Podle uvedeného paktu dodával SSSR nacistickému Německu letecký benzín, mazadla, kaučuk, obílí a tak dál. Zakázal všem komunistickým stranám vést boj proti nacistickému Německu, neboť podle SSR to byla válka imperialistická a dělnické třídy se to netýká.

4 0
možnosti
Foto

Ano, větu o tom, že Sovětský svaz s nacistickým Německem rozpoutaly druhou světovou válku opravdu napsal intelektuál, který na rozdíl od autora ví něco o historii.

3 3
možnosti
PN

Zkuste tolik nechlastat a prasky od Chocholouska poctive uzivat, nevynechavat. Pak nebudete plotil podobne "perly". Leda by jste byl za to od novodobych Goebbelsu placen, coz by dost vysvetlovalo.

1 2
možnosti
JL

Pane autore, neverim, ze by se Hitler odvazil napadnout Polsko kdyby nevedel co Stalin udela. Sovetska vojska tehdy citala 1 milion a 250 000 tisic. Tedy nejsilnesi armadu sveta co do poctu, co do kvality vyzbroje nevim. Tak ci onak, Hitler nic neriskoval a radeji se s Rusy 23.8.1939 o rozdeleni Evropy dohodl. Nazvali to "pakt o neutoceni" ve skutecnosti se jednalo o pakkt, "o spolecnem utoceni". Pote co si rozdelili Polsko a to je zvlastni, utocili Rusi i Nemci na Zapad. Nemecko na Belgii a Francii, Rusi na Finsko a Pobalti.

Mel byste si pane autore pamatovat, jak Putin zuril kdyz v r. 2019, na konferenci pri osmdesatem vyroci rozpoutani 2. sv. valky Putin zuril, kdyz nekteri ucastnici mluvili o spoluzodpovednosti Nemecka a SSSR za jeji rozpoutani.

3 1
možnosti
Foto

Poněkud se zapomíná, že nejdříve se Velká Británie a Francie spojila v roce 1938 v Mnichově s nacistickým Německem a podepsala připojení Sudet k Německu. Kdybychom se tehdy vojensky bránili, tak by se datum II. světová války stanovilo na říjen 1938 a Velká Británie s Francií by byly spolupachatelé. V říjnu 1938 nás vojensky napadli Poláci. https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/2610233-na-ceskoslovensko-se-po-nemcich-vrhli-i-polaci-za-tyden-obsadili-tesinsko

Na jaře roku 1939 se Poláci snažili Hitlera přesvědčit, aby s nimi podepsal smlouvu proti Rusku, jenže Hitler měl jiné plány a v dubnu vypověděl německo-polskou dohodu o neútočení z roku 1934 a námořní dohodu s Británií z r. 1935. Lze se potom divit, že za této situace podepsal Stalin s Hitlerem dohodu o rozdělení Polska, kde si SSSR vzal část území, které před I. světovou válkou patřilo Rusku a Rusko o toto území přišlo až po prohrané občanské válce na území Polska?

Pokud tedy chceme uvádět, že SSSR rozpoutal válku společně s Německem, musíme jako spolupachatele též uvést Velkou Británii s Francií a svým způsobem i Polsko, které vojensky napadlo ČSR v roce 1938...

5 14
možnosti
Foto

J93i37ř50í 63K66i61n72d88l

20. 11. 2023 20:58

Dne 15. září 1938 Beneš tajně vyslal do Paříže svého osobního emisara – ministra sociálních věcí v Hodžově vládě Jaromíra Nečase s nabídkou, že Československo je ochotno postoupit území čtyř až šesti tisíc čtverečních kilometrů asi s půl druhým až dvěma miliony obyvatel Německu. Dne 5 října 1938 z Paříže poslal čs. velvyslanec Osuský, dopis, ze kterého vyplývalo, že Francie se pro svůj zrádný postoj rozhodla na základě doručení Benešova dopisu Jaromírem Nečasem.

4 0
možnosti
MK

Němci napadli Polsko dne 1.9.1939 a tím okamžikem začala 2.světová válka. A Sovětský svaz se k Němcům přidal dne 17.9.1939 a napadl Polsko z druhé strany. Bylo to přesně podle paktu Ribbentrop-Molotov a též další akce probíhaly podle této smlouvy.

Sovětský svaz se rozhodně nedržel zpátky a anektoval Pobaltí a vyhlásil válku Finsku. Též si ukousl Besarábii z tehdejšího Rumunska.

No a počínaje dnem 22.6.1941 se jako správní gangsteři porvali o kořist. Dva agresoři si prostě začali lézt do zelí a dali si po papuli.

A teď mi autore řekněte, co je na tom překrouceného !

10 0
možnosti
Foto

J46i75ř25í 80K73i25n44d75l

20. 11. 2023 19:22

Původní plán nacistického Německa byl, že společně s Polskem napadnou SSSR. I když Německo slibovalo Polsku vše možné, pokud dohodu s Německem podepíše. Maršál Pilsudki, tak i jeho nástupce kategoricky odmítli spojenectví s nacistickým Německem. Ministr zahraničních věcí Polska Beck, řekl na adresu nacistického Německa : ....byli bychom porazili Rusko a pak bychom na Urale vodili Hitlerovy krávy na pastvu. Místo spojenectví s Německem v dubnu 1939 podepsalo Polsko s V. Británií smlouvu o spojenectví a ochraně Polska a k té smlouvě se připojila i Francie. Hitlerův plán se tím sesypal. Vše mu vycházelo a najednou tohle. Pokud chtěl zahájit válku, musel znát postoj SSSR. Obrátil se na Stalina a ten souhlasil s jednáním. Stalin znal nacistickou averzi vůči Židům a odvolal ministra zahraničních věcí Maxima Litvinova, protože byl Žid a nahradil jej Vjačeslavem Molotovem. V Británie a Francie měla snahu uzavřít se Stalinem dohodu o společném postupu proti Německu. Stalin si kladl takové požadavky, které nemohli spojenci přijmout. Dochoval se dokument, kde Stalin nadiktoval Klimentu Vorošilovy pokyny, jak postupovat při jednání s cílem nedohodnout se. Jak to vyjádřil k otázce paktu se Stalinem Hans von Herwath " Byli jsme schopni dosáhnout dohody se Sověty, protože jsme mohli bez problémů ze strany německé veřejnosti nabídnout Rusku pobaltské státy a východní Polsko. To Britové a Francouzi s jejich veřejným míněním udělat nemohli " To je přesně to, co chtěl Stalin po Francii a V. Británii, aby souhlasila s anexí východního Polska a pobaltských států, stejně tak Finska. Došlo k podepsání paktu Ribbentrop – Molotov o společném napadení Polska a rozdělení sfér vlivu. Mezi Německo a SSSR. Týden po té, co napadl Německo Polsko z druhé strany jej napadlo SSSR. To Polsko neustálo a padlo. Pak společně uspořádalo Německo a SSSR přehlídku vítězných armád. V době , kdy Německo bombardovalo V. Británii a umírali civilisté z SSSR do Německa proudil letecký benzín, oleje do motorů stíhače

8 0
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 946x
PhDr. Karol Wild je bývalý filmový a televizní režisér, kdysi také učitel na VŠE a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Nyní v důchodu. 

Seznam rubrik