Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jde Vám o důstojné provedení sebevraždy za asistence společnosti. Má to svá vážná rizika, o kterých také víte.

Proto uznáváme jen milosrdnou vraždu lékařem z hluboké lidské lásky, kdy lékař riskuje soudní stíhání.

:-)

2 0
možnosti
Foto

A Vy už jste se rozhodl?

0 0
možnosti
Foto

Napsal jsem Vám svůj postoj, který neprošel filtrem, nevím proč.

A/ můžete nepochybně ukončit svůj život, jak si přejete. Návodů najdete mnoho, nikdo Vám nemá právo bránit.

B/ Nikoli někteří, ale prakticky všichni čeští lékaři jsou proti euthanasii. Důvodem je fakt, že jsme naučeni pacietny léčit a nikoli zabíjet. Otázka, proč by se měl euthanasií zabývat lékař, je logická a záporná odpověď taky.

C/Dnes již nikdo netrpí nesnesitelnou bolestí, to bylo před 30 lety. Pokrok v analgosedaci je natolik velký, že jde o historickou záležitost.

D/Uzákoněním euthanasie nastane situace, která je již v Belgii, kde je řada případů, kde nejde doložit výslovný souhlas jedince s euthanasií - což je základní podmínka. A pokud mi chcete tvrdit, že to u nás bude lepší než v Belgii, pak další diskuse nemá smysl.

3 0
možnosti

Já bych měl ještě dvě poznámky, obě vychází ze zkušeností ze zemí, kde se euthanasie provádí.

1. Existuje dost pacientů, kteří přijdou k lékaži se slovy: "Mám rakovinu. Bude te mne léčit a nebo doporučovat, abych to ukončil?" V případě, že uslyší, že lečba již je zbytečná, hledá dalšího lékaře. Mnozí lidé odmítají chodit k doktorovi, který doporučuje pacientům, aby to "ukončili". Když už někde tu euthanasii uzákoní, měli by stanovit, že ji provádí například notář. U něho by bylo možné očekávat, že správně zkontroluje, zda jsou splněny všechny podmínky dané zákonem, hlavně souhlas pacienta. Předešlo by se tak možné záměmně. I když jsou v nemocnicích všechna opatření, aby nedošlo k záměně léků, přesto k tomu občas dojde, náhodou či záměrně (viz případ Petr Zelenka). Když tam ten jed nebude, bude to bez problémů.

2. V zemích, kde se euthanasie provádí je každoročně zaznamenáno několik případů, že pacient smrtelnou dávku jedu přežije. Jsou i případy, že se takovýto pacient probral v márnici. Ostatně je to známo i z USA, kde se jednu dobu se prováděly popravy aplikací jedu. I tam zaznamenali několik případů přežití takovéto popravy.) Ve všech těchto případech pacient odmítl podstoupit podruhé souhlas k usmrcení, ačkoliv byl nyní jeho zdravotní stav horší než před prvým pokusem. V některých případech tím vznikaly komplikace, Například pacient byl v domově důchodců a jeho lůžko už bylo přislíbeno druhému. Léakři stáli před problémem: Píchnout mu dvojnásobnou dávku, i když se brání?

1 0
možnosti
Foto

Samozřejmě máte naprosté právo skončit se svým životem dle Vaší libosti. Jistě je spousta možností, jak to učinit.

S tím by jistě souhlasil i Vámi citovaný Marek Orko Vácha.

Podstatou protestu drtivé většiny českých lékařů (tedy nikoli některých, jak píšete), je to, proč to má provádět lékař. Jsme školeni v etice, která říká, že máme chránit život za všech okolností. A najednou budeme píchat do žíly jed?

Druhým faktorem je to, že v chlívu našich zákonů se za pár let dočkáme, že se bude euthanasie provádět jako na běžícím pásu. Že nevěříte?

V Beneluxu začali přísně, aby za pár let zjistili, že zpětnou kontrolou chybí u jednoho tisíce takto usmrcených jedinců jejich souhlas s euthanasií Remmelinkova komise v roce 1999). Nyní se již mohou takto likvidovat i děti, lidé , které unavil život apod. Kluzký svah jako když vyšije.

Opravdu chcete pustit tygra z klece? On se tam totiž nikdy nevrátí.

2 0
možnosti

Svobodné rozhodnutí je vždy na jedinci, zavírat oči před konečným rozhodnutím těžce zkoušeného člověka je likvidace jeho přání, jak chce z tohoto světa odejít...do toho by neměl mluvit ani politik,ani kněz...

1 1
možnosti
Foto

K29a88r83o56l 58W10i66l97d

20. 5. 2022 10:10

Máte pravdu, pane Korecký. Bohužel všichni, kteří dosud reagovali na můj článek, nepochopili mé vlastní důvody a naopak nereagovali na to, jaká úskalí může mít budoucí český zákona o eutanazii. O tom měli diskutovat. Škoda, že nečtou to, na co upozorňuji, ale píši o něčem jiném.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS