Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K32a57r45o25l 10W44i37l76d

31. 7. 2019 18:41

Nová zkušenost: byl jsem dnes na ORL, kde mě vyšetřoval asi 35letý lékař kvůli škrábání v krku. Upozornil jsem ho při osobní anamnéze, že mám Usherův syndrom, Nejprve nereagoval, za chvíli se mne zeptal, zda se to píše Ašr. Odpověděl jsem mu, že jde o anglické jméno a píše se Usher ... Nemusím pokračovat, že ne.

0 0
možnosti

;-D njn.

Na druhé straně, kombinace retinitis pigmentosa a ztráty sluchu se vyskytuje u minimálně čtyřech vzácných syndromů, z nichž každý se jmenuje po nějaké ctihodné kapacitě. A případů Ushera nebude v republice víc jak 300. V kombinaci s tím, že není léčba, se vsadím, že spousta doktorů z ORL ten termín prostě v hlavě nenosí, protože je to z věcí, které jsou potřeba jen naprosto výjimečně a takové věci udrží dlouhodobě jen málokdo.

0 0
možnosti
JS

Lituji, ale nesouhlasím s Vámi. Nutností pro vyléčení je kromě jiného i důvěra v toho, kdo Vás léčí. Pokud nejste přesvědčený, že ten, kdo Vás léčí, je totálně neschopný, nemá smysl hledat rady někde jinde. Internet Vás nevyléčí. Tam najdete tolik protichůdných názorů, že z toho zmagoříte.

1 1
možnosti

Vyhledávání a následná interpretace a aplikace získaných informací je samostatná dovednost. Člověk to neumí sám od sebe. Důvod proč doktoři nemají googlení rádi spočívá v tom, že podstatná část jejich googlujících svěřenců vydestiluje z internetu desinterpretaci v krajním případě úplný nesmysl a pak se toho rázně dožadují.

Třeba vaše googlení z článku. I když jste evidentně hledal zodpovědně, u boreliozy jste desinterpretoval - lidé bez zarudnutí v místě vpichu nemají tu nemoc nějakou horší, jen hrozí riziko, že bude diagnostikována pozdě a v některých případech až ve fázi trvalých následků.

S Usherem ale bod pro vás.:-)

0 0
možnosti
Foto

K96a64r64o55l 66W52i66l89d

31. 7. 2019 18:34

Já jsem nic desinterpretoval. Netvrdil jsem, že borelióza je nějak horší, když se neobjeví včas, jen jsem upozorňoval na to riziko, že když se neobjeví to zarudnutí a nemoc propukne, je to pak horší, protože se přišlo k lékaři pozdě kvůli čekání na flek ...

0 1
možnosti
LJ

Záleží na tom, na jakého lékaře (s jakými zkušenostmi) padnete. Já jsem před 15 lety přišel k lékaři s tím, že mám necitlivou tvář. "Ochrnutí lícního nervu, to může mít různé příčiny." konstatoval lékař a jmenoval je. Mj. i boreliózu. "Měl jste klíště?" - "Měl, ale nebyl červený flek." - "Není vždycky. Uděláme zkoušky." A bylo to jasné.

2 0
možnosti
LW

No ale zkuste se na to podívat i z druhé strany. Člověku rozumnému a inteligentnímu prostudování internetu pomůže. Ale troufám si říct, že většina lidí těmito vlastnostmi nedisponuje, obzvláště když se bojí. A oni se bojí tím víc, čím víc toho o svých symptomech na internetu čtou. Ale hlavně nabudou také skálopevné přesvědčení, že ta nejhorší možná zjištěná diagnóza je pravdivá a žádný doktor je nepřesvědčí o opaku. Takže ano, máte pravdu, na konzultaci s internetem není nic špatného, ale jen v případě, že probíhá s rozumem.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý pohled a zkusím několik poznámek, pane Wilde.

A/ není pravda, že lidé s borreliosou, u kterých se nevyskytne klasické kožní stigma ( tzv. erythema chronicum migrans) - onen červený flek, jak píšete, jsou následně stiženi těžkou formou nemoci. Jde jen o to, aby při potížích - byť nespecifických i bez nalezení případného fleku či klíštěte, přišel nemocný k vyšetření. Dnešní laboratorní testy jsou celkem schopné potíže nalézt. Těch opravdu postižených jedinců není prostě tolik. Navíc je choroba celkem dobře známa, někdy až moc, takže pacienti opakovaně vyžadují přeléčení antibiotiky, i když to nemá žádný smysl. Zde je patrno naopak patrno jisté přestřelení v rámci léčby - a na vině je dost často právě internet

B/ ona choroba je přenosná i jinými způsoby, třeba i tím pro člověka nejpříjemnějším, neboť agens je z kmene spirochet, k nimž patří třeba i původce lues.

C/ Žehráte na to, že očaři nepoznali ihned Vaši nemoc. Dnes je medicína natolik rozsáhlá, že už neexistuje jedinec, který by zcela spolehlivě obsáhl celý svůj obor. Vzácné nemoci - k nimž Usherův syndrom patří - není prostě natolik častý, aby každý neslyšící jedinec byl ihned testován na uvedenou nemoc. Musel byste prostě narazit na lékaře, který už podobnou nemoc viděl a tak ho to napadne. Tím nijak neomlouvám kolegy, ale tak to prostě je.

D/ Internet stran medicínských informací může být užitečný, ale rovněž i kontraproduktivní. Sám se někdy nestačím divit, s čím přicházejí pacienti, že to někde na internetu vyčetli.Viz i poznámka v bodu A.

E/ Pěkný den.

2 1
možnosti
Foto

Na druhou stranu - Usherův syndrom je tak jako tak neléčitelný. Takže ve výsledku byste jen dříve znal jeho jméno.

1 0
možnosti
Foto

K94a93r70o62l 51W50i25l12d

31. 7. 2019 9:47

Asi jste mne nepochopila, paní Moudrá: nejde o moji zvědavost, o můj případ, který je v současnosti neléčitelný, ale o to, že lékaři vidí jen a jen svoji specializaci. A to nejenom v tomto neléčitelném případě, ale i v jiných, které by léčitelné byly, kdyby souvislosti znali.

0 0
možnosti
DH

Ano, internet je skutečně skvělou věcí, nejen pro nás pacienty, ale i lékaře.

Znám jednoho, slovutného medicinského odborníka, jemuž stačí jedna, dvě věty v diskusním příspěvku, které pokud nesouzní s jeho jedinečným, správným, svatým světonázorem, aby okamžitě diskutujícímu určil a sdělil diagnoSu.

1 1
možnosti
Foto

Na to, aby tu člověk u některých jedinců stanovil diagnózu, nemusí být ani lékařem.

3 0
možnosti
AT

Váš případ je docela extrém. Ovšem pacienti "vzdělaní" na google a vyžadující tvrdě konkrétní druh léčby jsou extrémem druhým.

3 0
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 946x
PhDr. Karol Wild je bývalý filmový a televizní režisér, kdysi také učitel na VŠE a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Nyní v důchodu. 

Seznam rubrik