Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Koukala jsem na přehled dotací a ten zlotřilý Agrofert čerpal investiční pobídku 1, 5 mld. Kč, ovšem na rozvoj slovenského závodu Duslo Šaľa. Celková investice firmy Agrofert do slovenského Dusla byla 8,3 mld. Kč.

Podobné investiční pobídky v ČR inkasovaly např. firmy Deutsche Telekom Services Europe Czech Republic, Honeywell International a Infosys Limited a jiné (celkem 10,7 mld. Kč, rok 2018)

1 0
možnosti
Foto

Deutsche Telekom Services Europe Czech Republic, Honeywell International a Infosys Limited jsou akciové společnosti a nikdo z těchto akcionářů není členem vlády a nemají možnost přidělování dotací ovlivnit jakou má Babiš. V roce 2013 byly u Agrofertu investiční pobídky na nule, v roce 2014 se vyšplhaly na 1,47 miliardy korun. Koncern Agrofert získal v roce 2018 na dotacích rekordních 2,1 miliardy korun. Od státu získal více než 161 milionů, dotací. Na dani z příjmu přitom firma ve stejném období zaplatila 739 milionů korun. To prosím v době, kdy byl Babiš ve vládě.

2 2
možnosti

"Pro dotace je Evropskou unií i českým parlamentem stanoveno, kdo má a kdo nemá nárok na dotace. Jednoduchá otázka zní: proč by dotace neměl dostat jen a jen Agrofert a ostatní ano?"

I odpověď je jednoduchá: protože mezi ty, kdo podle ustanovení Evropskou unií a českého parlamentu ten nárok nemají, pokud je ovládající osoba ve střetu zájmů (na trase peníze z EU - rozdílení - příjemce dotace). Takže případný spor (slepých) může být jen o střetu zájmů.

"Autoři Milion chvilek nejsou pro demokracii, ale pro závist lidem schopným a bohatým - stejně jako komunisté, kteří těm schopným a bohatým všechno sebrali."

Proč mně to připadá stejně podlé, jako listopadové "Zmatená mládež manifestuje na náměstích - a podporuje tím jen prozápadní imperialisty."

Jsem rád, že jste se zastal toho evidentně všehoschopného. Zřejmě se Vám líbí jeho plácání ty "ožralý Kalousek", "zmanipulovaní auditoři EU", "audit jsem nečetl, je plný lží", za schodek může také EU". Možná jste si i všiml těch schopností: Půjde jednat s předsedou komise, jak by se věc dala ututlat (o čem jiném by ve věci audit jednal?).

Jsem rád, že jste vyčetl nesmyslnost celé akce jejím účastníkům. Používaje argumenty pana Babiše - vůbec dotace neovlivňuje. Stačí, že mu - na truc auditu - bezmezně věří Benešová, Brabec, Toman i Schilerová. A v celý projekt (po všech porážkách) že věří pan Hubáček.

4 3
možnosti
Foto

K89a13r89o87l 52W69i32l30d

5. 6. 2019 18:41

Pane Hrubý, asi nevíte, že na trase dotací není pan Babiš ve střetu zájmů, protože o nich nerozhoduje. Brusel si myslí, že jako předseda vlády o tom rozhoduje. Od Bruselu je to jaksi domněnka, ale fakta v Česku mluví jinak.

Benešová, Brabec, Toman i Schilerová do problémů vidí. Na rozdíl od Vás, Vy vidíte jen rozhořčené davy s transparenty, které byste asi ani Vy nenosil. A plácání ožralého Kalouska Vám nevadí?

2 0
možnosti

Předem, dotace které pobíral a možná bude pobírat Agrofert a další firmy v ČR, jsou schvalovány podle pravidel, které někdo v minulosti schválil a nastavil. Zatím jsem neslyšel ani jednu seriózní debatu na toto téma - Kdo navrhl a schválil ? Následně úřednici podle těchto platných pravidel schvalují, poskytují a kontrolují dotace. Pokud Agrofert nebo další firmy, porušily tyto pravidla nebo se snažila porušit tyto pravidla - požadovat vrácení, hnát před soud za podvod. Jinak jsou to jenom výkřiky do tmy....

9 0
možnosti
Foto

Změnil a nastavil je Babiš, tak aby je dostával on z titulu své funkce.

0 0
možnosti

Ono se nějak zapomíná na fakt, že nikdo nemůže být vyřazen z politiky jen proto, že vlastní majetek. Pokud by nějaký problém vznikl, musí proto existovat zcela jasný návod na to, co má člověk s tím majetkem udělat, aby mohl politickou funkci korektně vykonávat (může to být analogie k některým funkcím, které nelze vykonávat současně - zde také existuje transparentní požadavek, které funkce je třeba opustit, aby bylo možné vykonávat mandát někde jinde). A to nikdo pořádně neumí. Přišel požadavek na převod firem do svěřeneckého fondu, to ale mnoha subjektům nestačí a křičí, že to je k ničemu. Kdyby to Babiš vše prodal, tak se zase najde někdo, kdo ho obviní z účelového prodeje, že mu ten dotyčný ty firmy zase prodá nazpátek, až Babiš v politice skončí. V případě prodeje také Babiš obdrží od kupujícího mnoho peněz, které ale zase musí někam uložit, a zde opět někdo může poukázat na to, že má někde konflikt (tak velké peníze nelze držet jen tak ve vzduchoprázdnu). Takže jak z toho ven? Jediné řešení mě napadá ty firmy zcela zlikvidovat - propustit lidi, stroje sešrotovat, budovy zbořit...

3 0
možnosti

Nemusí udělat vůbec nic. Jen podnikat tím nejserióznějším způsobem: bez dotací.

2 0
možnosti
Foto

Sám bych šel demonstrovat za zrušení všech dotací pro soukromou sféru a to v rámci celé EU. Potom by se projevilo, jaký je kdo hospodář a vyhrávali by jen ti schopnější a pracovitější.

6 0
možnosti
Foto

K28a35r48o85l 88W33i28l20d

5. 6. 2019 14:01

Souhlasím s Vámi, pane Bicero. A možná že jste si všiml, že i pan Babiš je proti jakýmkoliv dotacím, často to říkal. A že je dostával, no kdo by nebral, když dávají. Podle mého názoru by dotace - když už - měl dostávat stát, který je chudší než ty ostatní. A jen do veřejných projektů.

2 0
možnosti

Zákon požaduje převod do SF, to se stalo. O dotacích rozhodují kompetentní úředníci a stanovený úřad. Po odchodu AB, piráti,ODS a Topka jako nová vláda??? Za blog karma i za odvahu jít proti mainstreamuR^R^R^

4 0
možnosti

J12i15r71i 75B76o73r

5. 6. 2019 13:24

Kdo sestaví vládu kdyby Babiš,nedej Bože,zemřel?

0 0
možnosti
Foto

Jaká "bývalá vlastní firma" Andreje Babiše? Babiš má tu firmu stále pod kontrolou a všechny benefity plynoucí do Agrofertu jdou do rukou Andreje Babiše. Ten převod do svěřeneckého fondu byla jen habaďůra. A premiér má značné kompetence rozhodovat o dotacích.

4 3
možnosti
Foto

Dovedete si představit jak by skloubil práci premiéra a managera Agrofertu? Tvrdí se o něm, kolik mu patří médií a sám neznám ani jedno, které by mu šlo na ruku. Tvrdíte, že všechny benefity jdou do rukou Andreje Babiše. Proč rovnou nenapíšete do vlastní peněženky? Byl by to stejný nesmysl.

4 0
možnosti

A kŕ ještě, když svůj mmautí koncern na chvíli zamaskuje jako malou formu, aby ty dotace získal a pak to zas převede zpět.

0 0
možnosti
Foto

Čapí hnízdo stálo 350 milionů a šlo od samého počátku o neziskový projekt, na který Agrofert doplácí. Začalo jako malá firma a po uplynutí stanovené doby se stalo součástí Agrofertu. Možná, že to byl fígl, aby šlo získat 47 milionů dotací. Stejně jako byl možná od politiků ČSSD a spol. fígl, stanovit přehnaně vysoké dotace na solární energie a potom se spolupodílet na výstavbě FVE. Nebo byl možná fígl od ODS, poslat Dalíka pro půl miliardový úplatek a potom ho v tom nechat vyškvařit. Dokázat úmysl, o to jde a to není snadné. Proto je Topolánek na svobodě, FVE se smaží ve slunci a peníze z nich tečou do kapes anonymních majitelů a Babiš stále čeká na výrok státního zástupce.

5 1
možnosti

Dotace mají být (když už) určeny pro malé a začínající firmy, aby se podpořil rozvoj regionu. Agrofert není ani malá a ni začínající firma, proto by neměla dostávat dotace.

Babiš by se měl vzdát Agrofertu, protože se nachází ve střetu zájmů, kdy ze své pozice upřednostňuje zájmy své firmy (a sebe) nad zájmy státu.

6 2
možnosti

Možná jste nečetl text blogu, ale Babiš nesedí v komisi (a tudíž nerozhoduje) o tom, které firma dotace dostane. Ono jde hlavně o to, mít dobře zpracovaný projekt, a je pravda, dotace dostávají většinou stále ty stejné firmy, bohužel.

Sám jsem pracoval ve firmě, která byla přisátá na dotace ohledně staveb infrastruktury (dotace z EU nazvané OPD). Tato firma se tvářila jako montážní, ale měla i svou projekci, kde se kromě technického řešení ony stavby také naceňovaly a do soutěže o realizaci stavby pak šla s tím, že měla (na rozdíl od ostatních firem) informace o tom, na kolik je ta stavba oceněna a tudíž mohla nabídnout adekvátní cenu. Také si všimněte že tu staví pořád ty stejné firmy, ty které neuspějí v soutěži, dostanou pak "cenu útěchy" ve formě subdodávek.

4 0
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 946x
PhDr. Karol Wild je bývalý filmový a televizní režisér, kdysi také učitel na VŠE a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Nyní v důchodu. 

Seznam rubrik