Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Je to blbé, souhlasím. Jen bych se rád dověděl, v kterém (svobodném) parlamentu je to jinak. Díky za případné poučení.

2 2
možnosti
JL

Zakladni povinost Snemovny, pane Hruby, ma byt kontrola vlady. Diskuze ma se hlavne tocit o jeji potrebe, a je-li nutno, usmernit jeji pozadavky, Dale je zde nutno resit mimoradne udalosti, ktere se naskytnou. To je denni povinost. Komise Snemovny maji pripravovat zneni zakonu. Potom nasleduje diskuze v plenu.

Dnes komisim Snemovny chybi moznost si predvolat ministry a klast jim otazky, ktere komisi ukaze praci a vysledky ministerstvech.

Pane Hruby. toto je kratka ukazka, jak asi by Snemovna mela pracovat. Obsazeni funkci po volbach MUSI mit presna pravidla a muze byt dokoncena velice rychle.

Ktery Parlament tak pracuje? Znam jeden, ale nebudu jej jmenovat z duvodu jeho diferentni organizaci. Take diferentni pravomoci tohoto Parlamentu se nedaji porovnat s nasim. Proto prace tohoto Parlamentu je plynula a dukladna.

0 0
možnosti
VH

Ta diskuze byla výhradně o kontrole vlády a o nesouhlasu s tím, aby vláda, existující bez parlamentu dělala ze státních úřadů guláš.

Efektivně parlament nemůže vládu kontrolovat. Když je sestavována vláda, probíhají konzultace s prezidentem, které mají jediný cíl - jmenovat posléze premiéra a následně vládu, u kterých je předpoklad, že získají v parlamentu většinu (jako předpoklad plnohodnotného vládnutí). Pak má parlament v ruce "bič" - vyslovení nedůvěry.

Pokud prezident pošlape smysl ústavy, odebere sněmovně kontrolní mechanismus, tedy i ústavní způsob kontroly vlády tím, že jmenuje vládu, která evidentně důvěru nezíská (a jejíž premiér se o to ani nesnaží), pověří neúspěšného premiéra opětovně (aniž je jasné, jaká by měla být nová vláda) a zejména když sdělí, že může novou vládu hledat "do nekonečna" - pak opravdu parlamentu zbývá jediné - alespoň kecáním upozorňovat na směřování k neústavnosti.

Proč to vše? Protože oběma záleží na tom, mít mocenské struktury pod dokonalou kontrolou. Vyhnout se kontrole parlamentu či jiných orgánů. Hlupáci snahu, alespoň na tuto zrůdnost poukázat odsuzují.

PS: Moc mně mrzí, že jste mě nepoučil o tom speciálním parlamentu. A zejména by mě zajímaly ty vyšší pravomoci parlamentu (jistě bychom měli manifestovat, aby takové měl i parlament náš).

1 0
možnosti
JL

Vase otazka, pane Hruby, je zakladni krok ke zlepseni prace Snemovny a tim i celeho systemu vedeni statu. To je moje presvedceni ze zkusenosti.

Jiz nekolikrat, jako diskuter, jsem navrhoval zmenu systemu. Odpovedi znely od narknuti me idiotem az po najivku. Ti trochu inteligentni me presvedcovali, ze jeste jsme k te zmene nedorostly. System o kterem mluvim, se v CR jmenuje "prezidentsky".

Nejvetsi zmena jsou volby do Snemovny a prezidenska funkce zahrnuje i funkci premiera. Pri volbe do techto funkci, obcan voli DVEMA listky. Jeden listek obnasi volbu SVEHO poslance ze seznamu kandidatu v svem volebnim obvodu a na druhem listku si vybira sveho prezidenta stejne, jak cinil pri volbe nynejsiho sedici na Hrade. Jen funkce je rozsirena a prace prezidenta potrebuje jiny typ kandidatu.

Dale vas nebudu unavovat vysvetlovanim prace Parlamentu (Snemovny a Senatu) jako takove. Je to dlouhe a je to na diskuzi okolo konferencniho stolku s hrnkem dobre kavy nebo sklenickou fr. konaku. (mam rad Martel). Chcete-li opravdu sam premyslet, nastin techto zmen najdete na: https:// jerry.limafamily.net. Kdyz budete mit zajem me nejak nazvat, mate moznost e-mailem. mezi jerry a lima dejte zavinac a je to. Na vasi odpoved jsem vzdy pripraven. Jako z dob v Junaku.

0 0
možnosti
VH

Hmm. Prezidentský systém se Zemanem!! Hrůza!!

Mimochodem: On i tak existuje parlament, který může rozhodnutí vlády blokovat.

0 0
možnosti
JL

Vidite, pane Hruby. Vase poznamka ukazuje nepochopeni celeho systemu. Jiz funkce prezidenta MUSI byt obsazena z jinych kandidatu. Dale dnesni system nema moznost vladu kontrolovat. Ta vlada sedi a HLASUJE ve Snemovne. Se svymi "oveckami", zvolenych podle procentualniho systemu, opozice nema ani hlas na diskuzi. Vzpomente si na rozcilovani Sobotky, kdyz cast poslancu ANO nepodporilo zakaz koureni. Jeho slova ukazuji presne "svobodne" rozhodovani poslance, presne podle dnesni ustavy. A to on na to prisahal. Tedy system skoro vylucuje kontrolu.

Pane Hruby, jsem unaven narikanim ceskych obcanu na spatnou politickou situaci v CR. Poukazovanim na ruzne ideologicke strany, ktere v mysli obcanu jsou brzdou vyreseni situace.

Jako obcan CR ziji v zemi se stejnym navrzenym systemem. (35 let) Tento system vedeni statu je 220 stary. Pracuje vyborne. Prave proto jsem smutny nad nemohoucnosti obcanu CR pochopit nutnost si ustanovit organizaci statu, ktera by politicke nesvary znemoznila. Mejte prijemny nedelni vecer.

0 0
možnosti
JR

J37a68n 17R81á85ž

10. 3. 2018 17:19

Nevím o parlamentu, kde jsou čtyři frakce, které se nejsou schopny na ničem domluvit, protože se navzájem tak nesnáší, že paralizují chod sněmovny i vlády, ale z nových voleb mají strach, a nejvíc ta frakce, co jenom prudí!

3 0
možnosti
VH

Ale blog je především o tom, že parlament je žvanírna. Já se ptám, kde není.

Sněmovna je paralizována faktem, že je zde vláda bez důvěry a v demisi? Ne, je paralizována faktem, že to prvnímu a čtvrtému nejvyššímu politikovi ani za mák nevadí, ba jim to dokonale vyhovuje (s podporou politika v pořadí třetího).

2 1
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 946x
PhDr. Karol Wild je bývalý filmový a televizní režisér, kdysi také učitel na VŠE a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Nyní v důchodu. 

Seznam rubrik