Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chyby pana Babiše v kampani

 Mám samozřejmě na mysli chyby, kterých se dopustil v první části předvolební kampaně. Bylo jich několik a o nich píši.

 1/ Pan Babiš je – bohužel - moc upovídaný a často říká a opakuje věci, na které se ho novináři zrovna neptali. Generál mluví stručně a k věci. To má z vojny, kde se rozkazy dávají jedním nebo několika málo slovy.

Protože ženy vládnou světu, nebylo by od věci, kdyby se paní Monika Babišová do budoucna zúčastnila všech manželových debat s novináři a stála po jeho boku. Ale tak trochu levou rukou za ním v zákrytu. A když uvidí, že se manžel právě nadechuje k další řeči a přitom je vidět, že teprve přemýšlí, co by měl říci, měla by ho dloubnout (samozřejmě jemně) do zad a on pochopí, že už by měl zmlknout. Novináři si toho možná všimnou, ale ať, panu Babišovi to neublíží. Alespoň bude legrace.

2/ Poznámka paní Nerudové, že Babiš je zlo, ji odrovnala jak společensky, tak politicky. Pan Babiš to komentoval s úsměvem a stejný nadhled by měl mít i nad slovy generála. Měl by úplně přestat s útoky na generála Pavla. Jako kdyby nebyl, neexistoval. Jednoduše proto, že celý národ i celá Evropa už vědí, že pan generál byl předsedou organizace KSČ, že se školil na rozvědčíka, který by měl, podobně jako Putin v Německu, získávat cizí občany k tajné spolupráci a tak dále a tak dále. Neustále to opakovat už pro pana Babiše není důstojné. Ať přesvědčuje občany o tom, co pro ně udělá, o trochu méně se už zmiňovat o minulých zásluhách. Lid má paměť, proto se mu to nemusí znovu a znovu připomínat. Navíc chce být prezidentem budoucím a lidi zajímá, co může jako prezident udělat. Je dobré, když bude připomínat, že pokud by nebyl zvolen, bude ve vedení státu za pár týdnů existovat už jen protibabišovská koalice, jejíž neblahé působení a neschopnost pomáhat vlastním občanům je nám všem dostatečně známé.

3/ Pan Babiš neumí správně reagovat na poznámky protivníka i útoky novinářů ve věci „agenta“ StB. Já sám jsem měl s StB špatnou zkušenost, proto vím, o čem píši. Jak podrobně uvádím ve své knize „Rozevřená minulost“, stačilo, že mne nic netušícího vyhledal jeden agent, odvezl mne na ministerstvo vnitra, tam mne slušně požádali, abych jim na druhý den telefonicky sdělil, co se odehrávalo na majálesu, já jsem jim zavolal, že se nic nedělo, a už jsem byl zapsán jako agent. Každý člověk, který jel služebně do zahraničí, byl za komunistů povinen se zodpovídat Státní bezpečnosti a vysvětlovat, s kým tam mluvil, o čem mluvili, co dojednávali, co od něho chtěli a podobně. Důležité je, že pan Babiš nikoho neudal, nikoho do kádrových problémů ani politického pronásledování nedostal.

4/ Pan Babiš občas připomíná, že má čtyři rozsudky slovenských soudů ve svůj prospěch, zapomíná ale reagovat na rozsudek slovenského Ústavního soudu a vysvětlit to, proč ÚS rozhodnutí nižších instancí zrušil. A to je veliká chyba pana Babiše. On a jeho zřejmě méně schopní advokáti totiž žalovali po celou dobu Ústav pamäti národa, který je ve své podstatě pouze archivem a skladuje dokumenty, které mu byly ministerstvem vnitra dodány. Nemůže na nich absolutně nic měnit. Pan Babiš měl žalovat Ministerstvo vnitra, jak jsem to udělal já, a byl by vyhrál. Já jsem také vyhrál a získal jsem rozsudek, že jsem byl neoprávněně evidován jako agent. Pan Babiš už byl z toho popotahování u soudů zřejmě unavený a spokojil se s tím, že existují čtyři rozsudky v jeho prospěch. Teď má příležitost i povinnost vůči občanům to řádně vysvětlit.

5/ Pan generál v pondělní MF Dnes uvádí, že proti Babišovi stojí „způsob budování jeho ekonomického impéria“, aniž by doložil, co konkrétního špatně udělal. Nedoporučuji na to reagovat, je to jen závist vůči schopnému podnikateli. Když už by měl pan Babiš útočit, tak na vládu, ale v žádném případě na generála Pavla. Toho, opakuji důrazně, by měl v diskusích vynechat, jako kdyby nebyl. Generál není pro vítězství důležitý, důležití jsou voliči. Proto si myslím, že by pan Babiš neměl jít do žádné televizní nebo rozhlasové debaty s panem generálem. Protože generál Pavel bude na něho útočit, on se bude muset bránit a bude ho to svádět k protiútokům. Ať poskytuje rozhovory sám, tak si zachová důstojnost. Oni novináři většinou fandí vládě, tak stejně bude mít co dělat s odpověďmi na jejich otázky. Pokud novináři položí otázku ve spojení s generálem, radím rozhodně odmítnout odpověď. Protože každou odpověď by generál Pavel považoval za útok a válka kandidátů by pokračovala. Tomu je třeba se vyhnout. A měl by se také vyhnout komentářům k výrokům neúspěšných kandidátů.

Budu držet palce a budu pana Babiše volit.              

Autor: Karol Wild | úterý 17.1.2023 11:42 | karma článku: 13,56 | přečteno: 444x
  • Další články autora

Karol Wild

Otevřený dopis panu primátorovi

Vážený pane primátore, přeji Vám k novému roku pevné zdraví a hlavně dobré nervy. Budete je ve Vaší funkci bohatě potřebovat - uvedu příklad.

30.12.2023 v 14:59 | Karma: 6,17 | Přečteno: 232x | Diskuse| Miniblogy

Karol Wild

Otevřený dopis pro paní Janků a pana Bangu

Na tomto místě jim chci oběma napsat, co soudím o blogu, který administrují. Protože si myslím, že taková vynikající možnost výměny názorů stojí za to.

23.12.2023 v 11:03 | Karma: 22,30 | Přečteno: 755x | Diskuse| Hyde park

Karol Wild

Zelenskyj a Putin podruhé

Před časem jsem zde na svém blogu, na samém počátku Putinovy vojenské akce napsal, že Putinovi jde jen o Donbas a Luhansko. Dostalo se mi výsměchu.

12.12.2023 v 23:43 | Karma: 32,30 | Přečteno: 750x | Politika

Karol Wild

SSSR a nacistické Německo rozpoutaly druhou světovou válku - podruhé a naposled

Před několika dny jsem napsal článek nesprávně nazvaný, protože na kritizovaném plakátu zněl nápis: SSSR a nacistické Německo rozpoutaly druhou světovou válku. Omlouvám se, ale...

1.12.2023 v 9:35 | Karma: 22,10 | Přečteno: 697x | Politika

Karol Wild

Nakoupíme 24 letadel F-35

Mnoho občanů se ptá, k čemu je to dobré. Tak jsem si dovolil několik poznámek, které se opírají o názory odborníků.

26.11.2023 v 18:52 | Karma: 33,47 | Přečteno: 874x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 946x
PhDr. Karol Wild je bývalý filmový a televizní režisér, kdysi také učitel na VŠE a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Nyní v důchodu. 

Seznam rubrik